Köszöntelek benneteket! Most egy szuper vegán fehérjebomba leves és sűrűbb (főzelék) verziójának az elkészítését osztom meg veletek. Leves összetevői: 1 csésze(2,5 dl.) lencse, 1 csésze fehérbab, 1 csésze csicseriborsó, 4-5 maroknyi fagyasztott vegyeszöldség (brokkoli,karfiol,sárgarépa,zöldborsó),ízlés szerint só. Elkésztés: A lencsét,babot,csicseriborsót jól megmossuk szűrőben, beletesszük egy 3 literes fazékba, ráöntünk 2 liter forróvizet és egy éjszakára, legalább 8 órára beáztatjuk, majd az áztató vzben elkezdjük főzni. Amikor félig megfőtt adjuk hozzá a fagyasztott vegyeszöldséget és öntsünk még hozzá tisztavizet és főzzük jó puhára az egészet. Ha készen van tegyünk egy tányérba levest és adjunk hozzá tetszés szerint fűszereket. Ezzel a leves készen is van. A súrúbb, fözelék elkésztéséhez egy tányérba beleteszünk 1 evőkanál zabpelyhet, 1 evőkanál örőlt napraforgó magot, 1 teáskanál őrölt lenmagot, 1 evőkanál gluténmentes sörélesztőpelyhet, 1 teáskanál búzafű port (elhagyható), 1 evőkanál szárított búzacsírát, őrölt borst ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt petrezselymet, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprikát, késhegynyi őrölt csilipaprikát, egy késhegynyi őrölt füst ízű paprikát, 1 mokkáskanál őrölt kurkumát, majd erre ráöntünk a nem túl forró (maximum 40 C fokos) kész levesből és hagyjuk állni minimum 1-2 órát, hogy a magok aktivizálódjanak, és az őrölt fűszerekből és porokból a hatóanyagok jól kiázzanak. Fontos tudni, hogy a levesen kívűl minden más nyers állapotban van 40 fokig. Ezáltal sokkal könnyebben emészthető ételt kapunk. Én előző nap este előkészítem és beteszem a hűtőszekrénybe, másnap reggel kiveszem, hagyom szobahőmérsékleten melegedni, ha nagyon szükséges, akkor mikrohullámú sütőben meg lehet melegíteni, de 1 pecenként éremes megnézni, hogy mennyire meleg, mert 40 fok felett elpusztúlnak a nyers összetevők enzimjei. Természetesen másképpen is meg lehet melegíteni, a lényeg az, hogy ne legyen forró. A torkom nem, de én hidegen szeretem másnap megenni. Persze frissen is azonnal eszek belőle. A húshoz hasonlóan a felsorolt zöldségek, magok, hüvelyesek és a búzafű is tartalmazzák az összes eszenciális aminosavat. A babnak, lencsének, csicseriborsónak, magféléknek a hússal nagyjából megeggyezó vagy azt legtöbb esetben meg is haladó a fehérjetartalma. Természetesen a levest a kényelmesebbek elkészthetik konzervekből is. De meg lehet csinálni friss zöldségekkel is. JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ! Ui.: Természetesen aki nem vegán vagy vegtáriánus, az tehet rá egy szelet párolt húst. Receptek: https://gyorgyhegedus.blogspot.com/2021/12/vegan-receptek-20211231.html